CHELSEA

Cesc Fabregas – od junaka do viška v treh sezonah

Španski kreator igre, ki je pred dvema sezonama v Chelseajevi zmagoviti sezoni navduševal s svojo igro in podajami, se je v letošnji znašel v izredno nezavidljivem položaju. Fabregas je v sezoni 2014/2015 nanizal kar 19 asistenc in le za eno podajo zaostal za rekordom Thierryja Henryja izpred trinajstih let. Letos pa je v Premier ligi od prve minute začel na eni sami tekmi. Le kaj je Fabregasa vrglo na popolnoma stranski tir?


Ko je Chelsea pred dvema sezonama osvojil naslov angleškega prvaka, so bili za ta uspeh gotovo najbolj odgovorni trije. Eden Hazard, ki je osvojil nagrado za najboljšega nogometaša lige in najboljšega mladega igralca, Diego Costa, ki je zadel kar 20-krat, in Cesc Fabregas, ki je odigral eno najboljših sezon kariere in za gol podal 19-krat.

vir: The Sun
vir: The Sun

Takrat se je zdelo, da ima Chelsea popolno ekipo, da ima na vsakem položaju izdelanega igralca. Vendar se je to vse spremenilo v prejšnji sezoni, ko je aktualni prvak končal šele na 10. mestu, izven mest, ki vodijo v Evropo. To je bila hkrati najslabša uvrstitev aktualnega prvaka v zgodovini Premier lige. Javnost se je spraševala, kako je lahko ekipa, ki je sezono pred tem tako suvereno zmagovala, kar naenkrat izgubila vso energijo, idejo in igro. Hazard je odigral eno najslabših, če ne kar najslabšo sezono zadnjih let, Mourinho pa je še drugič v istem klubu dobil nogo. Vodstvo londonskega kluba je vedelo, da so potrebne spremembe, da so igralci očitno iztrošeni in brez idej. Abramovič je na Stamford Bridge privabil italijanskega strokovnjaka Antonia Contea ter nekaj odmevnih okrepitev in upal, da Chelsea zopet začne igrati, kot se spodobi.

Glavna okrepitev Bluesov je bil poleg Contea zagotovo francoski vezist N’Golo Kante, ki je v lanski sezoni navduševal v vrstah prvaka iz Leicestra. Neumorni Francoz, katerega pred lansko sezono ni poznal praktično nihče, je bil poleg Riyada Mahreza in Jamieja Vardyja ključni člen Leicestrove sanjske sezone. Druga okrepitev, ki je spremenila Chelseajevo igro je postal španski branilec Marcos Alonso, ki je pred tem branil barve italijanske Fiorentine. S posoje pri West Hamu pa se je nazaj na Stamford Bridge vrnil tudi nigerijski nogometaš Victor Moses, ki več kot očitno igra v formi kariere.

Antionio Conte je s temi okrepitvami sestavil ekipo, ki je začela zmagovati in je na zadnjih petih tekmah zabila kar 16 zadetkov, ob tem pa ni prejela niti enega. Conte je s postavitvijo 3-4-3 postavil nove temelje ekipi, kjer Alonso in Moses igrata visokovtekajoča bočna branilca, na sredini pa kraljujeta Kante in Matić. Hazard in Costa zopet doživljata svojo staro formo in Chelsea se z le točko zaostanka za Liverpoolom nahaja na drugem mestu prvenstvene lestvice.

Vendar Chelseajev uspeh ne veseli ravno vseh. Fabregas, ki je še nedolgo tega sestavljal ogrodje ekipe, se že več mesecev trudi prepričati italijanskega stratega, da si zasluži mesto v ekipi. Vendar glede na igre Kanteja in Matića se zdi, da so njegove želje zelo daleč od realizacije. Fabregas je začel le na eni tekmi, ki pa se je zanj končala klavrno. Španec se več kot očitno ni znašel v novi formaciji in njegov bivši klub Arsenal je že po prvem polčasu vodil z visokih 3:0. Arsenalovi nogometaši so s preveliko lahkoto prebijali vezno vrsto in Španec je bil zamenjan že v 55. minuti tekme.

vir: Zimbio
vir: Zimbio

Možnost, da bi Fabregas lahko zamenjal klubske barve, se je pojavila že na začetku sezone, saj je Kante takoj zasedel mesto v prvi postavi. Fabregas je že septembra o Conteju dejal: ‘’Če me ne daje v igro, za to obstaja razlog. Želi, da so vezisti popolni. Da so fizično močni. Sam sem verjetno bolj playmaker in kreativec. On pa želi, da sem malo bolj stabilen in kompakten v obrambi’’.

Vendar za položaj desetice v strukturi ekipe, kot si jo  je zamislil Antonio Conte, enostavno ni prostora. Fabregas ima izjemne sposobnosti podaj in razgibavanja igralcev, vendar se zaradi načina Contejeve igre, ne znajde. Conte zahteva presing skozi celotno tekmo, tek od enega kazenskega prostora do drugega, neprestano pokrivanje in agresivno igro, kar pa Fabregasu pri 29-ih letih očitno manjka. Matić in Kante sta odigrala vse minute Chelseajevega zmagovitega niza in s svojo eksplozivnostjo, močjo in dinamičnostjo izpoljujeta naloge svojega trenerja.

Pojavlja se kar nekaj špekulacij, kam bi lahko Fabregasa pot vodila v zimskem prestopnem roku. Sunday Express je pred nekaj dnevi razpravljal o tem, da bi se lahko Španec januarja preselil v Serie A, kjer naj bi si ga želela predvsem AC Milan in Juventus. The Sun pa je objavil zanimivo novico, da bi se Fabregas lahko pridružil West Hamu kot menjava za Dimitrija Payeta, ki je vse bližje izhodnim vratom.

Antiono Conte je lahko z igro svojih varovancev zelo zadovoljen in očitno nima razloga, da bi spreminjal svojo postavitev. Čeprav usoda Cesca Fabregasa pod vodstvom Joseja Mourinha nikoli ni bila pod vprašajem, pa je sedaj popolnoma drugače. Vprašanje je, kaj bo v zimskem prestopnem roku storil španski kreativec, saj se zdi, da v tem trenutku v tej formaciji in ob takih uspehih trenutne zasedbe, na Stamford Bridgeu zanj žal ni prostora.

vir: www.skysports.com
vir: www.skysports.com
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]