OSTALE NOVICE

Fantasy Premier League: Pred sezono – vratarji

Bliža se nova sezona Premier lige in z njo prihaja vsako leto vse bolj popularni Fantasy. Fantasy managerji že lep čas brskamo za podatki o nogometaših, ki bi jih želeli uvrstiti v svoje ekipe, gledamo pripravljalne tekme in razmišljamo, kateri bodo tisti nogometaši, ki bodo naredili razliko med nami in našimi prijatelji, ki jih seveda na vsak način želimo premagati. V »prvem paketu pomoči« se dotikamo vratarjev.Za tiste, ki igre še ne poznate, ZELO kratek opis – v tej igri postanete manager ekipe, ki upravlja z določenim proračunom. Za ta denar morate sestaviti ekipo, ki vam bo iz kroga v krog prinašala karseda veliko točk. Točke nogometaši zbirajo, ko zabijajo zadetke, podajajo za zadetke, ne prejmejo zadetka itd. Vse o osnovnih pravilih najdete tukaj.


Predpogoj, da razmišljamo o določenem vratarju, je ta, da je nedvomno prvi vratar svojega moštva!!!

Serigo Romero (Manchester United) je morda res dober vratar, a niti v snu ne bo dobil prednosti pred Davidom De Geo. virFOTO: FourFourTwo
Serigo Romero (Manchester United) je morda res dober vratar, a niti v snu ne bo dobil prednosti pred Davidom De Geo. virFOTO: FourFourTwo

Premium vratar in “grelec klopi”

Pri izbiri vratarjev se Fantasy managerji največkrat držimo dveh receptov. Prva metoda je tista, s katero izberemo enega »premium« vratarja (5.5 – 6.0) in enega grelca klopi (4.0). Če se odločimo za tovrstno izbiro, potem je jasno, da vratarjev iz kroga v krog ne bomo rotirali, ves čas bomo stavili na enega izmed najboljših vratarjev v ligi.

»Premium« vratarji (5.5 – 6.0):

David De Gea (Manchester United) – 6.0: Najdražji vratar v ligi. David De Gea je bil po zbranih točkah daleč najboljši vratar v lanski sezoni (172 točk). 18-krat je svojo mrežo ohranil nedotaknjeno (največkrat med vsemi), pri čemer je zbral 115 obramb, kar ga je tudi v tej kategoriji uvrščalo na visoko peto mesto. Roko na srce, De Gea je bil v veliki meri zaslužen za to, da je razglašeni United lani sezono končal na 2. mestu lestvice. Fantasy managerji ga radi izbiramo tudi zato, ker je edini standardni člen zadnje vrste vragov, ki jo Mourinho sicer iz tekme v tekmo rad spreminja. Vseeno morda na začetku sezone De Gea ni najboljša izbira, United bo v sezono krenil z zelo premešano zasedbo in za zdaj nič ne kaže, da bo dominantna sila v ligi.

Bo Davidu De Gei uspelo ponoviti lanskoletno izjemno sezono? vir Foto: BeIN Sports
Bo Davidu De Gei uspelo ponoviti lanskoletno izjemno sezono? vir Foto: BeIN Sports

Ederson (Machester City) – 5.5: Ederson je v lanski sezoni zbral zavidljivih 16 »clean sheetov«, a to predvsem po zaslugi dominantne igre sinje modrih, zaradi katere si nasprotniki praktično niso priigrali priložnosti – zbral je vsega 58 obramb in je v tej prvini med vsemi vratarji končal šele na 18. mestu. Za Edersona velja podobno kot pri Manchester Unitedu za De Geo, Brazilec je varna naložba, če si želite imeti v obrambi nogometaša Manchester Cityja. Glede na čudovit začetni razpored lanskoletnih prvakov (po uvodni tekmi z Arsenalom sledijo Huddersfield, Wolves, Newcastle, Fulham, Cardiff in Brighton) je Ederson zagotovo logična izbira, če se boste odločili za izbiro »premium« vratarja. Poleg tega nenehno namiguje, da želi izvajati enajstmetrovke … 😀

Naj vas njegov izgled pošasti iz omare ne zavede, Ederson bo tudi letos zelo pridno zbiral točke. virFOTO: Daily Star
Naj vas njegov izgled pošasti iz omare ne zavede, Ederson bo tudi letos zelo pridno zbiral točke. virFOTO: Daily Star

Hugo Lloris (Tottenham) – 5.5: 15-krat je Lloris lani svojo mrežo ohranil nedotaknjeno, zbral pa je 86 obramb (13. mesto v ligi). Lloris je že nekaj sezon »varna« izbira za zapolnitev vratarskega mesta. Res je, zanj je potrebno odšteti precej sredstev, a lahko se zanesete na to, da bo tudi njegov izkupiček točk vsaj soliden. Nič drugače ne bo v novi sezoni.

Thibaut Courtois (Chelsea) – 5.5: Za Belgijcem sicer glede na ponesrečeno sezono Chelseaja ni slabo obdobje. Lani je zbral 15 »clean sheetov«, ki jim je dodal še 76 obramb (14. mesto v ligi). A visokorasli vratar vstopa v zadnje leto svoje pogodbe z modrimi, bolj ali manj pa kaže na to, da sodelovanja s Chelseajem ne želi podaljšati. Bržkone bo tako že poleti zapustil klub, zato si ni potrebno pretirano beliti glave s tem, če ga uvrstimo v svojo ekipo. Če ostane, bo morda deležen določenih sankcij zaradi želje po odhodu, z mislimi bo drugje … Veliko razlogov, da se Belgijcu izognete. Zagotovo pa bodite prekleto pozorni na to, kdo bo pripeljan kot njegova zamenjava. Chelsea bo namreč verjetno prejemal malo zadetkov, in če bo novinec cenejši vratar iz Premier lige, potem se bi vam ta investicija lahko še kako izplačala (Schmeichel).

Courtois bo kmalu bržkone pomahal v slovo Stamford Bridgeju. virFoto: Sky Sports
Courtois bo kmalu bržkone pomahal v slovo Stamford Bridgeju. virFoto: Sky Sports

Alisson (Liverpool) – 5.5: Dobrodošel v Premier ligi, dobrodošel v svetu Fantasyja! Ni veliko vratarjev, ki kot novinci v ligi padejo v »premium« segment vratarjev. A vendarle gre v tem primeru za najdražjega vratarja na svetu, zato je njegova cena kar upravičena. Brazilec naj bi rešil težave Liverpoola v obrambi, ki je po prihodu Van Dijka že tako precej bolj stabilna kot v preteklih sezonah. Alisson ni slaba izbira, a le pol milijona več stane denimo Robertson (6.0), ki bo zagotovo zacementiran na levi strani obrambe in bo poleg morebitnih »clean sheetov« bržkone prinašal tudi napadalne točke.

Enega izmed zgoraj omenjenih vratarjev boste bržkone kombinirali z najcenejšo možno izbiro pri vratarjih – razred 4.0. Tu pametnega nasveta nimamo, bodite pa pozorni, če se bo pri manjših ekipah poškodoval kateri izmed prvih vratarjev. Še posebej pri Bournemouthu (Boruc) in Evertonu (Stekelenburg). Predvsem slednji bi lahko na začetku zaradi pozne vrnitve Pickforda iz počitnic po SP dobil nekaj priložnosti. Absolutno pa dopuščamo možnost, da svoja sredstva razporedite tako, da s »premium« vratarjem kombinirate nekoga iz cenovnega razreda 4.5. Tu najdemo kar nekaj zanimivih možnosti, več v nadaljevanju.

Dva enakovredna vratarja

V drugem primeru managerji kombinirajo dva vratarja iz cenovnega razreda (4.5 – 5.0) in ju menjajo glede na razpored tekem – torej kadar igrata z lažjimi nasprotniki. Tu najdemo dva precej zanimiva razdelka vratarjev.

Cenovni razred 5.0

Ta cenovni razred je nekoliko specifičen, saj v njem najdemo kar nekaj vratarjev, ki niti v snu niso primerni za vaše ekipe. To so rezervni vratarji najmočnejših ekip – Caballero (Chelsea), Mignolet, Karius (Liverpool), Bravo (City), Romero (United), Dubravka (Newcastle).

Vrednost 5.0 imata tudi dva zanimiva para vratarjev. Prvi je Arsenalova naveza Cech-Leno, drugi pa Burnleyjev dvojec Heaton-Pope. Tako eni kot drugi bodo v primerjavi z manjšimi ekipami prejemali manj zadetkov, Arsenal zaradi dominante igre in visokega odstotka posesti žoge, Burnley pa zaradi v zadnjih sezonah pregovorno kamnite obrambe. Težko je reči, kdo bo prevzel vlogo prvega vratarja v teh moštvih. Lanska sezona Petra Cecha je bila zelo slaba in zanimivo bo videti, ali ga bo novinec Leno izrinil iz vrat Topničarjev. Pri Burnleyju pa je situacija nekoliko drugačna, dolgoletni prvi vratar Heaton je lani staknil hudo poškodbo, kar je s pridom izkoristil mladi Nick Pope in prevzel mesto prvega vratarja. A glej ga, zlomka, na prvi Burnleyjevi kvalifikacijski tekmi za Ligo Evropa se je Pope poškodoval in sedaj za mesto prvega vratarja znova bolje kaže Heatonu. Nobeden izmed omenjene četverice pa nikakor ni varna izbira.

Bo Leno z mesta prvega vratarja izrinil legendo Premier lige Petra Cecha? virFOTO: Standard.co.uk
Bo Leno z mesta prvega vratarja izrinil legendo Premier lige Petra Cecha? virFOTO: Standard.co.uk

Le trije vratarji, ki imajo ceno 5.0, so zanesljive številke 1 v svojih ekipah. Jordan Pickford je že lani nekajkrat dokazal, da gre za sijajnega vratarja, a na njegovo žalost, je bila obramba Evertona v minuli sezoni popolnoma razglašena. Letos bi lahko bilo drugače, saj bo Everton pod Marcom Silvo verjetno igral nekoliko bolj napadalen nogomet, ki bo temeljil na višji posesti žoge in posledično manjšemu številu priložnosti nasprotnika. Saj veste, najboljša obramba je napad. Kasper Scmeichel tudi letos za zdaj ni najboljša izbira. Lani je zbral 123 točk, kar ni najboljši rezultat, njegova zbirka točk je bila nižja od nekaterih cenejših vratarjev. Leicester od šampionske sezone naprej ne slovi več kot pretirano dobra obrambna ekipa. Marsikaj pa se bo spremenilo, če bo Danec prevzel mesto Thibauta Courtoisa pri Chelseaju. Čez noč bo postal najbolj zaželeni vratar v svetu Fantasyja. Za ceno 5.0 si lahko privoščite tudi Martina Dubravko, ki je blestel v drugem delu lanske sezone. A samo poglejte si uvodni razpored Newcastla (vsega pa tudi ne moremo storiti namesto vas) in hitro vam bo jasno, da Čeh morda ni najboljša izbira za začetek sezone. Morda o njem razmislite po prvem »wildcardu« …

Vratarski cenovni razred 4.5 – »glavobol« letošnje sezone

Zakaj glavobol? Med vratarji v tem cenovnem razredu bodo po koncu sezone ogromne razlike pri zbiru točk. In tepli se boste po glavi: »Zakaj za vraga se nisem na koncu odločil za tega vratarja, petkrat sem ga že imel v ekipi pred sezono.« Znano? In zato tu ne bomo “pametovali”. Pripravili smo grafiko z nekaterimi osnovnimi podatki o vratarjih iz cenovnega razreda 4.5, ki bodo verjetno zasedli mesto prvega vratarja v svojih ekipah. Preverite njihove razporede in sestavite najboljše kombinacije. Kakorkoli, za optimalen točkovni izplen boste potrebovali zvrhano mero sreče.

V tabeli je prikazana uspešnost vratarjev v lanski sezoni Premier lige. Kot solidno izbiro velja izpostaviti še novega vratarja Wolvesov Ruia Patricia (4.5). Pri Southamptonu in Crystal Palacu še ni popolnoma jasno, kdo bo novi vratar v novi sezoni, zato vam te izbire za zdaj odsvetujemo. Prav tako vam odsvetujemo tudi vratarja Fulhama ali Cardiffa. Pri novincih v ligi je vedno pametno nekoliko počakati, saj se te ekipe lahko izkažejo kot »hrana za topove«.
V tabeli je prikazana uspešnost vratarjev v lanski sezoni Premier lige. Kot solidno izbiro velja izpostaviti še novega vratarja Wolvesov Ruia Patricia (4.5). Pri Southamptonu in Crystal Palacu še ni popolnoma jasno, kdo bo novi vratar v novi sezoni, zato vam te izbire za zdaj odsvetujemo. Prav tako vam odsvetujemo tudi vratarja Fulhama ali Cardiffa. Pri novincih v ligi je vedno pametno nekoliko počakati, saj se te ekipe lahko izkažejo kot »hrana za topove«.
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]