CHELSEA

NAPOVED SEZONE – CHELSEA

Pod naš drobnogled tokrat prihajajo modri iz zahodnega dela Londona. V novo sezono jih bo s klopi popeljal nekdanji trener Napolija Maurizio Sarri, ki bo na Stamford Bridgu nadomestil Antonia Conteja.


Chelsea v zadnjih letih kot po pravilu niza sezone po načelu toplo – hladno. Naslovu prvaka sledi izredno slaba sezona, katera po navadi pripelje do menjave trenerja, ki ponovno vzpostavi red in osvoji kakšno lovoriko. Prejšnja sezona je bila slaba, osvojeno peto mesto v domačem prvenstvu pomeni, da bodo Londončani letos igrali »le« v Ligi Evropa, kar zagotovo ne ustreza visokim ambicijam kluba. Tudi v Ligi prvakov njihov pogled ni segel dlje od osmine finala, kjer so izpadli proti, lahko rečemo kar tradicionalnemu tekmecu, Barceloni.
V letošnji sezoni torej lahko pričakujemo, da bo prvotni cilj novega stratega dobra pozicija v domačem prvenstvu, na podlagi katere bodo lahko gradili za prihodnost (v kolikor se bo Sarri uspel obdržati dlje od povprečne dobe Chelseajevih trenerjev), ter naskok na naslov Lige Evropa, kar se od velikana, ki vstopa v drugo razredno evropsko tekmovanje, zagotovo pričakuje.

Okrepitve in odhodi

Chelsea bo v letošnji sezoni vodil Maurizio Sarri. Vir: Independent.ie
Chelsea bo v letošnji sezoni vodil Maurizio Sarri. Vir: Independent.ie

Glavna okrepitev, če temu lahko tako rečemo, je zagotovo novi trener Maurizio Sarri, ki je na Stamford Bridge s seboj pripeljal tudi legendo kluba Gianfranca Zolo, ki bo zavzel vlogo prvega pomočnika.
Italijanski strateg je znan nasprotnik nogometnih prestopov, v katere se želi čim manj vključevati. Jemlje jih bolj kot nujno zlo, ki ga je treba opraviti, če želiš biti najboljši. Njegovo mentaliteto sam opiše z besedami: »Jaz sem trener, dajte mi igralce in jih bom treniral«, kar je zagotovo mentaliteta, ki ustreza lastniku Abramoviču, ki je znan, da trenerjevih želja ne upošteva prav pogosto.

Chelsea je v tem prestopnem roku do sedaj pripeljal le dva igralca Jorginha ter Roberta Greena. Prvi je Sarrijev ljubljenec, ki je svojemu trenerju sledil iz Neaplja v London. V Braziliji rojeni Italijan je igralec, na katerega bo, sodeč po preteklih sezonah ter tudi letošnjih pripravljalnih tekmah, Sarri močno računal.

Druga okrepitev pa je 38–letni vratar Robert Green, ki je že močno v svoji nogometni jeseni. Nekdanji občasni angleški reprezentant je v klub prišel kot tretji vratar, ki bo v najboljšem primeru dobil nekaj minut na prijateljskih tekmah ter na tekmah EFL pokala.

Na seznamu želja modrih je še nekaj igralcev, najglasneje se omenja Gonzala Higuaina, a je Sarri njegov prihod zanikal in poudaril, da želi poskusiti z Morato.

Veliko več kot s prihodi pa se pri Chelseaju dogaja z odhodi. Do sedaj so iz kluba na posoje odšli predvsem mladeniči, ki že tradicionalno v tujini nabirajo igralne minute, ki jih v veliki večini pri Chelseaju nikoli ne bodo videli. Klub je zapustilo šest igralcev, najodmevnejši odhod pa je posoja Maria Pašalića, ki je za eno leto okrepil Atalanto.

V meglico negotovosti je še vedno zavita usoda Thibauta Courtoisa, ki s klubom ne želi podaljšati pogodbe, ki ga veže še eno sezono. Zanj se zanima predvsem Real Madrid, ki ponuja 35 milijonov, a ga Chelsea ne želi prodati, saj še vedno upa na podaljšanje pogodbe, a s tem hkrati tvega, da se po sezoni od njega poslovijo brez prejete odškodnine. V kolikor bi Belgijec zapustil Stamford Bridge, se najglasneje omenja morebiten prihod Kasperja Schmeichela ali pa Jordana Pickforda. Prav tako naj bi se Real zanimal tudi za Williana, ki ga želijo pripeljati v paketu s Courtoisom.
Omenja se tudi odhod Girouda, ki si ga v svojih vrstah želi Marseille, a je novopečeni svetovni prvak izrazil željo po ostanku v Londonu.

Postavitev

Predvidena postavitev Chelseaja v letošnji sezoni. Vir: startingeleven.co.uk
Predvidena postavitev Chelseaja v letošnji sezoni. Vir: startingeleven.co.uk

Trenutno še ni povsem jasno ali bo novi strateg vpeljal njemu ljubo postavitev 4-3-3, katero je deloma uigraval tudi na pripravljalnih tekmah, ali pa bo vztrajal pri postavitvi 3-5-2, ki jo je Chelsea igral nazadnje. Vseeno pa nekoliko več možnosti pripisujemo uvedbi nove formacije, torej 4-3-3.

Kot že omenjeno, še ni znano, ali bo Courtois ostal v Londonu, a jasno je da, v kolikor bo, bo nesporna številka 1. Pokalne tekme bo najverjetneje branil Willy Caballero, kaj več od tega pa Argentinec ne more upati.

V obrambi na bočnih položajih zaenkrat še ni dvoma. Desni bočni položaj bo zasedel Cesar Azpillicueta, na levi bok pa se bo postavil Marcos Alonso. Kot menjava na levi strani se bo pojavljal Emerson Palmieri, ki je v klub prišel že januarja, a se do sedaj ni prav veliko naigral.
Nekoliko več vprašanj se postavlja na centralnem branilskem položaju, kjer lahko zaigra kdorkoli iz četverice Luiz, Cahill, Rudiger in Christensen, a prav nihče izmed njih nima zagotovljenega mesta v začetni enajsterici. Še najbolj stalen bo po našem mnenju Christensen, ki se počasi razvija v branilca svetovnega kova. Ob boku pa mu bo, po našem mnenju, najpogosteje stal Rudiger, a bo vseeno velikokrat odstopil svoje mesto Cahillu ali pa morda celo povratniku Luizu.

V sredini je jasno, da ima zacementirano mesto zaenkrat le N’Golo Kante, ki pa bo ob prihodu Jorginha, ki je po nogometni usmerjenosti podoben tip igralca, morda celo nekoliko spremenil svoj stil igre. Vse bolj je jasno, da bo italijanski strateg zelo resno računal na brazilskega prišleka, ki bo najverjetneje dokaj stalen član začetne enajsterice. Vezno trojico bo najverjetneje dopolnjeval Fabregas, ki bo izmed vseh treh najbolj napadalno usmerjen. Vendar pa bo Španca v zaključnih minutah tekme menjal predvsem Barkley, ki bo, ko bo to potrebno, dodal še nekaj svežine v napadalnih akcijah.

Kot levi krilni napadalec bo tudi letos blestel Eden Hazard, ki bo najverjetneje ostal v klubu. Njegov položaj v prvi enajsterici je zacementiran, kar pa težko rečemo za ostala napadalno usmerjena igralca.  Na desni strani bo, v kolikor ostane, zaigral Willian, katerega bo v drugem polčasu, kot po navadi, menjal Pedro.

Največja uganka pa je, kdo bo začenjal v napadu. Najverjetneje bo Sarri najprej poizkusil z Morato in upal, da se Španec končno izkaže v vsej svoji veličini. V kolikor bo Morata zopet iskal svoj pravi jaz, bo v prvo ekipo skočil Giroud, ki bo s svojim stilom igre odpiral veliko prostora za bolj napadalna Hazarda in Williana.

Napoved

Chelsea mora znova začeti z začetka. Maurizio Sarri bo svojo nogometno filozofijo igralcem predstavil že na pripravljalnih tekmah, a naše mnenje je, da bo trajalo nekaj časa, da se ekipa nanjo navadi. Prav tako bodo prišleki potrebovali nekaj časa za navajanje na novo okolje in na nove soigralce. Postavlja se tudi vprašanje, kako utrujeni bodo nazaj prišli igralci, ki so na svetovnem prvenstvu prišli v izločilne boje in so trenutno še na počitnicah. Zaradi vseh teh spremenljivk, predvsem pa zaradi novega trenerja, Chelseaju pripisujemo 3% možnosti za naslov prvaka.

Vir: talksport.com
Chelsea je v lanski sezoni še osmič v svoji zgodovini osvojil FA pokal. Vir: talksport.com
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]