LIVERPOOL

Nogometna genialnost elegantnega pretepača

Nihče ne igra rad proti ekipam, ki imajo v svojih vrstah »tečne« nogometaše. Igralce, ki ves čas tekajo za tabo, te udarjajo po nogah in ti skušajo ukrasti žogo ob slehernem stiku z njo. Še večja težava za nasprotnika so tisti nogometaši, ki premorejo veliko mero elegance, dopolnjene z nogometno inteligenco in sposobnostjo odločanja tekem z eno samo fenomenalno potezo. Kako neradi torej nogometaši igrajo proti posamezniku, ki premore oboje?


vir: The Anfield Wrap
vir: The Anfield Wrap

Nogometna filozofija, ki jo zagovarja trener Liverpoola Jürgen Klopp, ni velika skrivnost. Nemec je eden najvidnejših zagovornikov »Gegenpressinga«, nogometne taktike, ki jo je kot prva predstavila nogometna reprezentanca Nizozemske, znamenita generacija Johana Cruyffa. Slednja je na svetovnem prvenstvu leta 1974 prišla vse do finala, ko jo je premagala reprezentanca Zahodne Nemčije na čelu z legendarnim Gerdom Müllerjem. Na klubskem nivoju je tovrsten način igre, ki temelji na hitri ponovni osvojitvi posesti po izgubljeni žogi, prvi nakazal Milan Arriga Sacchija, ki je na prehodu iz 80. v 90. leta z novim načinom branjenja, z močnim pritiskom na nasprotnika, pokoril vso Evropo. Do potankosti je ta sistem dodelal Pep Guardiola in z dodanim elementom hitrega prenosa žoge v napad v zadnjih letih prejšnjega desetletja z Barcelono osvojil vse, kar se v nogometu da osvojiti. To miselnost je v Nemčiji na svoj način razvijal tudi Jürgen Klopp in tudi on je s tem pristopom osvajal lovorike, z Borussio je v letih 2011 in 2012 osvojil Bayernligo. Oprostite, Bundesligo.

Nemec je svoj pristop do nogometa obdržal tudi po prihodu na Otok in Liverpool danes popolnoma odraža način igre, ki ga zagovarja Klopp. Redsi takoj po izgubljeni žogi visoko pritisnejo nasprotnika in ga želijo prisiliti v napako. Če se to zgodi, napadejo kot piranje, ko zavohajo kri. Hitri, spretni napadalci moštva iz Anfielda se poženejo proti vratom nasprotnika in branilci na nasprotni strani se hitro znajdejo v težavah. Samo spomnite se na obrambne nogometaše Porta.

Najpomembnejši člen ubijalskega tria

Za tovrsten način igre moštvo potrebuje specifične nogometaše z različnimi kvalitetami. In Klopp takšne fante ima. Sadio Mane in Mohamed Salah sta tehnično do popolnosti podkovana nogometaša, ki ju hkrati krasi izjemna hitrost in tako izvrstno dopolnjujeta sposobnosti nogometaša, ki je duša in srce Liverpoolove igre. Roberto Firmino je del »dediščine«, ki jo je Klopp podedoval od svojega predhodnika Brendana Rodgersa. Brazilec je pod taktirko sedanjega trenerja Celtica pogosto menjal igralno mesto, igral je na položaju krilnega napadalca, na poziciji za napadalcem, v konici napada. Tako je 26-letniku manjkala konsistentnost, na voljo ni imel veliko časa, da se popolnoma privadi na zahteve in naloge na določeni poziciji. Na krilu sta mu manjkala hitrost in dober predložek, v napadu so mu očitali, da nima tistega strelskega instinkta, ki krasi najboljše golgeterje na svetu.

vir: YouTube
vir: YouTube

A Klopp je pri Firminu odkril zelo pomembno lastnost, odliko, ki jo sam izjemno ceni pri nogometaših. Brazilec je, kar sicer redko velja za napadalno usmerjene nogometaše iz nogometno najuspešnejše dežele na svetu, pravi garač, delavec, ki se za ekipo razdaja tudi v obrambnih nalogah. In trener Liverpoola takšnega nogometaša v svoji postavitvi in miselnosti nujno potrebuje. Napadalec rdečih je pravzaprav prva obrambna ovira nasprotnika. In ta ovira krade žoge z drsečimi starti, vrši nenehen pritisk na nasprotnika, na trenutke zna tudi zelo grobo posredovati in prekinjati nasprotnikove napade. S temi besedami navadno radi opisujemo obrambno naravnane nogometaše zvezne vrste ali branilce, a Firmino je v prvi vrsti napadalec, ki postane popolnoma drug nogometaš, ko je žoga v posesti Redsov. Takrat se 26-letnik prelevi v elegantnega, igrivega nogometaša z izjemnim pregledom nad igro, natančnimi podajami in domiselnimi potezami. V zadnjem obdobju je temu dodal še dolgo iskani strelski instinkt, ki se kaže v 21 doseženih zadetkih v tej sezoni. Več jih je v majici kultnega angleškega kluba iz mesta Beatlov v tem obdobju dosegel le superiorni Mohamed Salah. A tudi Jürgen Klopp se zaveda, da je osrednja figura igre 5-kratnih evropskih klubskih prvakov pravzaprav Firmino. Nemec je nedavno angleškim medijem zaupal misel, ki še vedno odmeva v ušesih navijačev Liverpoola: »Sadio Mane je igralec najvišjega svetovnega formata, a ne vsak dan. Mohamed Salah je igralec najvišjega svetovnega formata, a ne vsak dan. Roberto Firmino pa je igralec najvišega svetovnega formata praktično vsak dan.«

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]