CHELSEA

Težavam Chelseaja kar ni konca

Chelsea v prostem padu: 10 igralcev prve postave slabših kot v lanski sezoni!


Chelsea svojega pohoda k obrambi naslova angleškega prvaka ni začel po pričakovanjih. Po porazu proti Liverpoolu s 3 : 1, ki je bil za Chelsea že šesti v tej sezoni, se namreč zdi, da stvari slabše ne morejo iti. Jose Mourinho sicer ekipo brani in poskuša za slabo formo okriviti vse prej kot samega sebe, a izgovori, kot so slabi sodniki, FA-zveza ter celo njegova zdravstvena ekipa, pač ne prepričajo. Če lahko karizma portugalskega stratega še nekako daje upanje privržencem “Bluesov”, pa jim statistika ne prizanaša.

chelsea
vir: Telegraph

Statistična raziskava, narejena s strani WhoScored.com, je pokazala, da kar deset od enajstih igralcev, ki začenjajo Chelseajeve tekme, igra slabše kot v enakem času lani. Največje razočaranje pa, morda presenetljivo, ni Eden Hazard, ampak Diego Costa. “Španski” napadalec je namreč po izjemnem začetku lanske sezone v dosedanjem delu povsem neprepoznaven. V primerjavi z lanskimi desetimi goli v devetih nastopih letošnja strelska bera ni nič kaj hvale vredna. Zadel je namreč le dvakrat, ustvari pa le 1.1 priložnosti na tekmo. “Hazard je v rangu Messija in Ronalda.” Še kako sveže in v zadnjem času večkrat ponovljene besede Joseja Mourinha danes naletijo na posmeh. Kje je igralec, ki je bil proglašen za igralca leta? Nezaustavljivi Belgijec, pred katerim se je tresla vsaka obramba, ko je krenil v protinapad, je v letošnji sezoni vse prej kot nezaustavljiv. Navkljub nastopu na vseh dosedanjih enajstih tekmah mreže še ni zatresel, na tekmo pa zmore vsega 2.8 preigravanja (v primerjavi s 5.2 v lanski sezoni!). Brazilec Oscar je naslednji, ki se ne more ravno pohvaliti z dosedanjimi dosežki. Dve pripravljeni priložnosti za soigralce v petih tekmah pač ni podatek, na katerega bi bil Brazilec, ki je lani ob tem času imel na svojem računu 3 zadetke in 2 asistenci (ter 1.4 ustvarjenih priložnosti na tekmo), lahko ponosen. Najboljši asistent lanske sezone, sedaj pa igralec, ki naj bi (po poročanju BBC) vodil zaroto v slačilnici proti Mournihu. Cesc Fabregas se je v letošnji sezoni podpisal pod eno asistenco, pa še to iz prostega strela.

whoscored
vir: WhoScored.com

Če smo obrambo Chelseaja v prejšnji sezoni večkrat označili za granitno in je bil Chelsea zato večkrat (ne)upravičeno primerjan z avtobusom, letos to za Londončane nikakor ne drži. Vsi obrambni igralci (Azpilicueta, Cahill, Terry, Ivanović) namreč niso niti blizu predstavam iz prejšnje sezone. Največje razočaranje je verjetno srbski branilec Branislav Ivanović, ki je le bleda senca igralca, ki je bil, po mnenju mnogih, najboljši desni branilec prejšnje sezone. Zadnji, ki je ocenjen slabše kot lansko sezono, je Willian, a njegova ocena le za 0.1 odstopa od lanske, kar ne pomeni velikega padca v formi. Presenetljivo pa je verjetno dejstvo, da je edini igralec izmed lanskih prvokategornikov, ki kaže več kot v lanski sezoni, Ramires. Dva zadetka v sedmih nastopih ter več odvzetih in prestreženih žog in nova pogodba je več kot spodbuden start za brazilskega vezista.

Več kot očitno je, da Chelsea čaka dolga in naporna sezona, če pa se njihova rezultatska krivulja kmalu ne bo obrnila navzgor, ni varen niti veliki Jose Mourniho. Modre in njihovo sezono lahko rešijo le igralci sami. Če bo za to potrebna menjava na trenerskem stolčku ali kaj drugega, pa bomo še videli.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]