LIVERPOOL VZHAJAJOČE ZVEZDE

Vzhajajoče zvezde: Harvey Elliott

Mladenič z nenavadno pričesko je s svojim nogometnim talentom že zgodaj »prisilil« trenerje, da mu ponudijo priložnost v članski ekipi. Nase je prvič opozoril pri 15-ih letih v dresu Fulhama, kjer so mu bila po dobrih predstavah, na široko odprta vrata v prvo ekipo čete Scotta Parkerja. Vendar pa se je hitronogi krilni napadalec raje odločil, da že pri 16-ih letih izpolni svoje nogometne sanje in obleče dres Liverpoola, katerega navijač je od malih nog.


Klub: Liverpool
Igralni položaj: krilni napadalec
Datum rojstva: 4. 4. 2003
Država: Anglija

Mladenič premore ogromno talenta, ga bo tudi izkoristil? vir: Twitter

NOGOMETNA POT

Harvey Daniel James Elliott se je rodil leta 2003 v malem mestecu Chertsey na jugu Anglije. Svojo nogometno pot je začel že kot mlad fant, a zaradi majhnosti mesta, v njem namreč prebiva le 16 tisoč ljudi, je moral klub iskati v 30 kilometrov oddaljenem Londonu. V svoje vrste so ga sprejeli pri Queens Park Rangersu, vendar veza ni trajala dolgo, kajti kmalu se je preselil nekaj kilometrov južneje k Fulhamu.

V mladinskih selekcijah je zaradi svojega talenta izstopal med soigralci, kar mu je omogočilo, da je hitreje napredoval preko mladinskih rangov. Tako je pri vsega petnajstih letih že ujel pogled Fulhamovega članskega trenerja Scotta Parkerja, ki je ravno nasledil odpuščenega Claudija Ranierija. Angleški strateg je mladeniča vpoklical v ekipo za pokalni obračun z Millwallom in mu v zaključku tekme tudi namenil nekaj dragocenih minut. Dobrih deset jih je preživel na zelenici, če smo natančnejši, a to je bilo več kot dovolj, da se je vpisal v knjigo rekordov. Postal je najmlajši klubski igralec z odigrano uradno tekmo, poleg tega pa postal tudi najmlajši igralec, ki je zaigral v ligaškem pokalu.

Čas v Fulhamu je izkoristil dovolj dobro, da je prišel na radar največjih evropskih klubov. vir: Twitter

Po pričakovanjih se je v pokalu javnosti zgolj predstavil, brušenje svojega nogometnega talenta pa nato nadaljeval v starostno ustrezni ekipi, kjer je predstavljal glavnega nosilca igre. Tako je bilo vse do aprila, ko je s dopolnil 16. let in stopil v »nogometno polnoletnost« (igralci lahko profesionalno pogodbo podpišejo šele po 16. letu). Skupaj s starostjo pa je zrasel tudi njegov status znotraj kluba. Parker ga je namreč že dober teden dni po rojstnem dnevu vpoklical v ekipo za ligaški dvoboj z Evertonom, a Elliott se je moral zadovoljiti s spremljanjem soigralcev s klopi. Še dvakrat po tem se je moral sprijazniti z vlogo rezervnega igralce, preden je na vrsto prišel njegov veliki trenutek. V predzadnjem kolu lanske sezone se je prvič resno predstavil širši nogometni javnosti, res da za vsega dve minuti, a vseeno. Tekmo z Wolverhamptnom si bo verjetno zapomnil za vselej, tudi zato, ker je podrl še en starostno pogojen rekord, postal je najmlajši debitant v Premier League. Nekaj več minut igre mu je bilo namenjeno v zadnjem kolu, ko se je Fulham udaril z Newcastlom in visoko izgubil.

Uprava Fulhama je v mladeniču videla potencial, ki bi ga bilo vredno razvijati, zato mu je bila po sezoni ponujena nogometna štipendija, ki bi poskrbela za Elliottovo šolanje, obenem pa bi ga zavezala na nekajletno zvestobo klubu. Mladenič jo je zavrnil, saj so v medije prišle novice, da se za njegove usluge zanimajo evropski velikani. Največ zanimanja so pokazali Real Madrid, Paris Saint-Germain ter Liverpool, ki ga je nazadnje tudi uspel zvabiti v svoje vrste. To ni bilo pretirano težko, Liverpool je zaradi osvojenega naslova Lige prvakov postal izredno zanimiva destinacija za vse igralce, še prav posebej pa za Elliotta, ki za Redse stiska pesti že od svojega otroštva.

Konec julija so se mu torej otroške sanje le izpolnile, Jürgen Klopp si ga je zaželel v ekipi in nekaj dni kasneje je krilni napadalec že pristavil svoj podpis na dno pogodbe. Še isti dan pa je Anglež že nataknil rdeči dres, Liverpool je namreč odigral prijateljsko srečanje z Napolijem, kjer je svoj čas na igrišču dobil tudi novopečeni Reds.

Jurgen Klopp trenutno Elliottu minute namenja v pokalnih tekmovanjih. vir: Twitter

Liverpool je uradni del sezone otvoril z evropskim dvobojem, v sklopu UEFA Superpokala se je udaril s Chelseajem. Redsi so uspešno upravičili naziv favoritov in v vitrine pospravili še en kos srebrnine, Elliott, ki je dvoboj sicer spremljal s klopi, pa si je prislužil prvo člansko medaljo.

Na svoj uradni debi v rdečem dresu pa je moral počakati še nekaj časa. Konec septembra so se fantje z Anfielda v sklopu ligaškega pokala udarili z MK Donsom, že pred dvobojem pa je Klopp napovedal, da bodo priložnost za igro dobili predvsem mladi igralci. Nemec je svojo obljubo tudi držal in v prvo postavo uvrstil lepo število mladeničev, med njimi tudi Elliotta. Krilni napadalec je na igrišču preživel vseh 90 minut, odigral zelo dobro, prav lahko pa bi se tudi vpisal med strelce, v eni izmed akcij je namreč žogo dobil v bližini gola, a zadel le vratnico. Verjetno ste že sami ugotovili, da je tudi na tej tekmi podrl rekord najmlajšega igralca, tokrat najmlajšega klubskega igralca v prvi enajsterici.

Da pa je svet v Liverpoolu drugačen in veliko bolj na očeh javnosti od sveta v Fulhamu je Elliott spoznal zelo hitro. Po enem izmed nespametnih momentov na socialnih omrežjih, ko se je, še v času igranja za Fulham, norčeval iz Tottenhamovega napadalca Harryja Kana, je spoznal, da je po prestopu njegova zasebnost veliko bolj omejena. Posnetek so mediji namreč hitro potegnili iz arhiva, kar je pomenilo, da je prišel na oči tudi vodilnim članom angleške nogometne zveze, ki je mladeniča kaznovala z 14-dnevno prepovedjo igranja tekem ter 350 funti kazni. Ob dogodku je resno odreagiral tudi novi klub Elliotta, ki je Angleža najprej prisilil, da se javno opraviči, nato pa ga poslal na izobraževanje o uporabi družabnih omrežij.

POGLED V PRIHODNOST

V letošnji sezoni bo, kot vse kaže, Harvey Elliott ostal v klubu, vendar ne gre izključevati, da bo v prihodnjih sezonah tudi posojen, a verjetno šele takrat, ko bo njegova igra na nivoju igre premierligašov s spodnjega dela lestvice. Močno namreč dvomimo, da ga bo Klopp pripravljen posojati v nižji rang tekmovanja. Letos, kot rečeno, izkušnje nabira v rezervni ekipi Liverpoola, pričakovati pa gre, da ga bomo večkrat lahko gledali na pokalnih dvobojih.

Nekateri skeptiki so ob prestopu v Liverpool opozarjali, da klub iz mesta Beatlov ni pravo okolje za razvoj igralčevih talentov, a že prvi poklani dvoboj je pokazal, da Klopp na Elliotta v prihodnosti resno računa. Ne smemo pozabiti, da gre še vedno za le 16-letnega fanta, katerega glavna nogometna leta so še zelo daleč in da njegov nivo igre še ni na nivoju članske ekipe. Bližnja zgodovina pa nas uči, da Klopp zaupa igralcem lastne akademije, najboljši primer tega je Trent Alexander-Arnold. V akademiji pa se poleg Elliotta kali še nekaj talentov, ki počasi trkajo na vrata članske ekipe in prav lahko bomo čez nekaj let Harveyja in druščino gledali v glavnih vlogah na Anfieldu.

DOSEŽKI

UEFA Superpokal: 2019
Pokal Syrenka: 2019

KOMENTARJI STROKOVNJAKOV

»Je briljanten fant, situacijam se prilagaja hitro, želi se učiti. Vedno bo dober igralec v posebnih situacijah, ampak njegova splošna igra je res, res dobra.« – Jürgen Klopp

»Je tehnično nadarjen igralec. Poseben talent. V sebi ima naravnost, lahkotnost. Zelo je pameten z žogo, nadzor nad njo ima fantastičen.« – Scott Parker

»Je zelo dober v preigravanju, je odločen in hiter v nogah.« – Danny Murphy

Nenavadna pričeska postaja zasčitni znak Angleža. vir: Twitter
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 3 Povprečje: 5]