FOKUS MANCHESTER CITY VZHAJAJOČE ZVEZDE

Vzhajajoče zvezde: Phil Foden     

‘Stockportski Iniesta’ kot so ga poimenovali v enem izmed angleških časnikov, bo v prihodnosti predstavljal enega glavnih nosilcev igre Manchester Cityja. Že od svojega 17. leta dalje igra na najvišjem nivoju in lahko se nadejamo, da ga bomo tam gledali še dolgo. Guardiola je v enem izmed intervjujev dejal, da Foden predstavlja igralca za naslednje desetletje, v katerem mu je predpisana vloga naslednika Davida Silve, ki svojo dirigentsko palico počasi predaja Angležu.


Klub: Manchester City
Igralni položaj: vezist
Datum rojstva: 28. 5. 2000
Država: Anglija

Phil Foden postaja ljubljenec občinstva. vir: Twitter

NOGOMETNA POT

V Stockportu, 15 kilometrov izven Manchestra, je leta 2000 na svet prijokal Phil Foden. Že kot mlad fant se je zaljubil v nogomet, posebej tistega, ki ga goji Manchester City, njihov navijač je namreč že celotno življenje. Nič torej ne preseneča, da se je pri osmih letih pojavil prav na vratih Cityjeve akademije. Šest let se je kalil in dokazoval v mladinskem pogonu, leta 2016 pa je dokončno navdušil nadrejene. Ponujena mu je bila nogometna štipendija, ki je Fodenu omogočil šolanje na zasebni šoli, celoten znesek izobrazbe pa je pokrival klub.

Le dobro leto kasneje, star 17 let, je mladenič prvič nataknil dres članske ekipe. Res, da je šlo le za tekme pripravljalne sezone, a to kakšne. Javnosti se je predstavil na dvoboju z mestnim tekmecem Manchester Unitedom, kjer je igral zelo dobro, a so Meščani vseeno izgubili. »Že dolgo nisem videl česa takega, njegova predstava je bila na izredno visokem nivoju,« je bil nad Fodenom navdušen Pep Guardiola, ki je Angleža šest dni kasneje, na tekmi proti slovitemu Real Madridu, postavil v začetno enajsterico. Mladenič je ekipi pomagal do visoke zmage s 4-1, preden je svoje mesto na igrišču prepustil Samirju Nasriju.

Navada je, da se v pripravljalnem obdobju mladinci pridružijo članski ekipi, nato pa se vrnejo nazaj v svoje »matične« ekipe. Ta ritual je prekinil prav Foden, ki je na dveh prijateljskih tekmah pokazal dovolj, da ga je Guardiola povišal v članskega igralca. Tekme je začenjal na klopi, kjer je sprva zaman čakal na svojo priložnost. Sezona je bila že v polnem zagonu, Anglež pa je svoje soigralce še vedno spremljal le s klopi, velikokrat celo s tribune. A nato je le dočakal svoj trenutek, nekaj dni pred koncem novembra je stopil na veliko sceno. Na tekmi Lige prvakov je profesionalni debi doživel proti Feynoordu (21. 11. 2017) in tako postal četrti najmlajši angleški igralec, ki je zaigral v najelitnejšem evropskem tekmovanju. Na naslednji nastop ni čakal dolgo, dobrih 14 dni kasneje, se je City udaril s Šahtarjem, v prvi enajsterici se je izpisal priimek Foden, s tem pa je mladenič prejel naziv najmlajšega Angleža, ki je začel tekmo Lige prvakov.

Nadaljevanje sezone je bilo bolj klavrno, zaradi neigranja v članskem moštvu, se je moral Foden sprijazniti z igranjem v razvojni ekipi, a tudi tam ni dobival veliko priložnosti. Razpetost med člansko in rezervno ekipo je namreč prinesla pomanjkanje tekem v obeh moštvih. Na koncu sezone je na svoj račun zbral vsega 22 tekem, veliko premalo za igralca, ki želi razvijati svoj talent.

Guardiola počasi uvaja Fodena v prvo ekipo. vir: Twitter

Naslednja sezona se je za Fodena začela nekoliko bolje, prve minute igre je nabral že v drugem krogu angleške lige in se nato ustalil kot redna menjava. Sredi sezone pa je zopet sledilo sušno obdobje, ko je bil vezist postavljen na stranski tir. Več kot dva meseca ni okusil slasti igre v domačem prvenstvu, večino priložnosti za igro pa mu je v tem času Guardiola namenjal v pokalnih tekmovanjih, predvsem v otvoritvenih dvobojih, kjer je Manchester City nižjeligaše praviloma premagoval z gromozanskimi razlikami. Prav na eni izmed teh tekem se je Foden prvič vpisal med strelce. Ob visoki zmagi proti Rotherhamu s 7:0, je našel mrežo nasprotnika, enako pa mu je uspelo tudi tri dni kasneje, tokrat proti Burtonu, tudi tedaj pa so Meščani slavili z visokih 9:0.

Razlogov za manjšo vključenost v plane Pepa Guardiole ne poznamo, verjetno jih ve zgolj Španec, a omeniti gre, da je ravno v času, ko je Fodenova minutaža najbolj trpela, mladenič svoje misli usmerjal drugam. V začetku februarja se je Angležu in njegovi, prav tako 18-letni izbranki, rodil sin, ki je mladima staršema zagotovo kratil spanec, novopečenemu očetu pa, vsaj začasno, nogomet ni bil več glavna prioriteta. Fodenovi znanci so sicer zagotavljali, da je Phil še vedno osredotočen le na nogomet, a jasno je, da ti rojstvo otroka pri komaj dopolnjeni polnoletnosti odvzame nekaj osredočenosti na ostali svet.

Sezona se je počasi bližala koncu, Guardiola pa je imel vse več skrbi. V domačem prvenstvu se je bitka vse bolj zaostrovala, njegovo ekipo pa so začele pestiti poškodbe. Zaradi kar nekaj težav pri sestavi ekipe, se je španski strateg obrnil tudi na Fodena, ki je v zaključku sezone dobil največ priložnosti do sedaj. S povišano minutažo so se začele pogosteje pojavljati tudi priložnosti za zadetke, ki jih je 19-letnik s pridom izkoriščal. Njegov strelski izkupiček se je počasi dvigal, zadeval je v vseh tekmovanjih, najprej v Ligi prvakov proti Schalkeju in s tem podrl nov mejnik, tokrat je postal najmlajši angleški strelec v izločilnih bojih, nato je svojo strelsko bero dvignil tudi z zadetkom v domačem prvenstvu. In to kako pomembnim. V 35. krogu so se Meščani pomerili s Tottenhamom. V prvenstvu jim je za ovratnik dihal Liverpool, zato si spodrsljaja niso smeli privoščiti in prav mladi Anglež je v peti minuti, s svojim prvencem v Premier League, poskrbel, da je City prišel do minimalne zmage in krvavo potrebnih treh točk. Na koncu lahko rečemo, da je Foden močno pripomogel k osvojitvi drugega zaporednega naslova Meščanov, pa čeprav v celotni sezoni ni igral prav veliko.

Navdušil je tudi v Ligi prvakov. vir: Twitter

POGLED V PRIHODNOST

Prihodnost Fodena se zdi izredno svetla, vendar pa bo njegov razvoj potrebno izvajati premišljeno. Guardiola je v letošnjem poletnem prestopnem roku odbijal vse ponudbe klubov, ki so si za eno leto želeli sposoditi mladeniča, najbolj dovzetna za posojo sta bila Roma in Glasgow Rangers, a pri Manchester Cityju o čem takem niso želeli niti slišati. Španski strateg je zagotovil, da bo Foden vključen v prvo ekipo, kjer bo nabiral prepotrebne izkušnje, a do sedaj je na dveh tekmah odigral vsega 11 minut, kar je že začelo nejevoljiti nekatere strokovnjake. Tony Cottee, nekdanji nogometaš West Hama in Evertona, je ostro napadel Guardiolo, naj Fodena pošlje na posojo, kjer bo redno dobival priložnosti, saj se na klopi ne nauči čisto nič. Začela so se celo porajati vprašanja, ali se je Foden s podpisom pogodbe odločil prav, saj Manchester City ne velja za klub, ki bi razvijal svoje igralce. Foden je namreč prvi igralec akademije, ki ima prihodnost v klubu, večina njegovih soigralcev iz mlajših selekcij se namreč spogleduje z odhodom iz kluba, saj vedo, da sinjemodrega dresa ne bodo nikoli oblekli.

Vendar pa Fodena ne smemo primerjati z ostalimi igralci akademije. Njegovega uspeha si želijo vsi privrženci Meščanov in tega se zavedajo tudi v klubu. Mladeniča vidijo kot naslednika Davida Silve, ki se počasi poslavlja od Etihada in svojo dirigentsko palico predaja mlajšim igralcem. Prav Španec je osebni mentor 19-letnika in zagotovo se bo mladenič v tem letu želel naučiti čim več, saj se pričakovanja iz dneva v dan višajo, in kmalu bo prišel dan, ko nogometna javnost nanj ne bo več gledala kot na talentiranega mladeniča, temveč kot na nosilca igre Meščanov. In ko ta dan nastopi, mora biti Foden pripravljen stopiti v čevlje Davida Silve.

DOSEŽKI

  • Naslov angleških prvakov: 2017/18; 2018/19
  • FA pokal: 2018/19
  • EFL Pokal: 2017/18; 2018/19
  • Naziv najboljšega igralca svetovnega prvenstva do 17 let: 2017
  • BBC-jev mladi športnik leta: 2017

KOMENTARJI STROKOVNJAKOV

»Že dolgo nisem videl česa takega, star je 17 let, igra za City, odrasel je v akademiji in ljubi klub. Je pravi navijač kluba in za nas predstavlja pravo darilo.« – Pep Guardiola

»Prepričan sem, da bo fantastičen igralec. Je super fant in prepričan sem, da bo dobra zamenjava zame.« – David Silva

»Predstavlja ogromen talent. V kolikor bo še naprej trdo treniral, bo v letu ali dveh eden najboljših vezistov sveta.« – Bernardo Silva

Ostaja preprost fant iz predmestja. vir: Twitter
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]