FOKUS MANCHESTER CITY

Zgodba tedna: Pat in Mat štoperskih navez Premier lige

Sončna sobota. Z družino in prijatelji se pripravljate za piknik v parku. Kupili ste mesne in zelenjavne dobrote, žar je pripravljen, tekoča osvežitev čaka na transport v hladilnih skrinjah. Prispete na prizorišče, raztovorite stvari in potem … dež. Piknika je konec. Dan, ki je toliko obetal, je nenadoma pokvarjen.


Pep Guardiola vsaj po mnenju vašega avtorja nima prav veliko časa za piknike. Španski nogometni genij je bržčas prezaposlen z nenehnim razmišljanjem o tem, kako bi lahko še izboljšal svoj Manchester City, ki je v zadnjih letih, vsaj kar se tiče predstav na angleških nogometnih zelenicah, deloval na meji popolnosti. Sinje modri so v zadnjih dveh sezonah izboljševali tudi angleške rekorde iz pradavnine, na trenutke se je zdelo, da se poigravajo s svojimi tekmeci, tudi tistimi iz velike šesterice. 

Pep je v triletnem obdobju na klopi Cityja dobil želena sredstva, da je ekipo preuredil po svojem okusu. Če z nekom ni bil zadovoljen, ga je poslal na stranski tir, zamenjavo pa našel s pomočjo neusahljive arabske denarnice, ki skrbi za nemoteno delovanje Manchester Cityja. Te iste denarnice, ki je v zadnjem desetletju Meščane iz angleškega kluba srednjega razreda popeljala med najmočnejše ekipe Evrope. City je gradil in gradil, deloval vse bolj suvereno. V Angliji je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, in letos pravzaprav vsi (in to še vedno) pričakujemo, da bo superiornost končno dokazal tudi v Evropi in osvojil sveti gral – elitno Ligo prvakov

Manchester City je v zadnjih letih postal strah in trepet svojih nasprotnikov. Foto: Getty Images

A te dni v modrem delu Manchestra pošteno dežuje. Če boste v Google vpisali vremensko napoved, ta sicer kaže sončno vreme, a verjemite, piknik Manchester Cityja je hudičevo pokvaril dež. Seveda metaforično, dež predstavlja nepričakovano poškodbo Aymerica Laporta, osrednje figure Cityjeve obrambe v zadnjem letu in pol, odkar se je za 65 milijonov evrov na Otok preselil iz bilbajskega Athletica. Če za četo Pepo Guardiole velja, da ima španski strateg na vsaki poziciji vsaj dva nogometaša, ki lahko povsem enakovredno zakrpata vrzeli v primerih poškodb, pa očitno to ne velja za mesto v samem osrčju obrambe. Laportova dolgotrajna rehabilitacija za City ne pomeni le dežja, ki pokvari piknik. Pomeni orkan, ki odnese šotor, uniči žar in odpihne vso hrano in pijačo.  

Prelomni trenutek Cityjeve sezone? Foto: Daily Mail

Smo šli v zadnjem odstavku predaleč? Nekoliko pretiravamo? Morda. A po tem, kar smo videli v soboto na Carrow Roadu, nas boste težko prepričali, da bo nadaljevanje Cityjeve sezone napovedana sinje modra pravljica. O tem, kako slabo sta tekmo odigrala John Stones in Nicolas Otamendi, smo nekaj besed že zapisali. Kritike so deževale iz vseh strani in ne moremo se znebiti občutka, da so bile še kako upravičene. To, kar je v soboto pokazala argentinsko-angleška naveza, spada v neke druge range otoškega nogometa. Ali pa v Arsenal (Šala. Ali pač?). In potem je prišla poškodba Stonesa, Guardiola pa se je hočeš nočeš moral odločiti za to, da na mesto osrednjega branilca postavi Fernandinha. Ta je v sredinem večeru lige prvakov odigral odlično partijo. A naj nam ne zamerijo simpatizerji Šahtarja, vendarle je bila tekma s serijskim ukrajinskim prvakom za City nek popolnoma drugačen test kot bodo tekme Premier lige. Zakaj? Tudi tiste “slabše” ekipe, ki nastopajo v elitnem razredu angleškega nogometa imajo do potankosti razdelana predvsem izvajanja prekinitev. Zavrtimo čas spet na sobotno popoldne in se spomnimo zadetka Kennyja McLeana, ki ga je Škot dosegel po podaji iz kota. Takrat sta visokoraslega vezista pokrivala Kyle Walker in Raheem Sterling. Opazite težavo? City enostavno nima dovolj visokih, robustnih nogometašev, ki bi reševali takšne situacije. Seveda to sovpada z Guardiolino filozofijo igre, a ne bodite presenečeni, če boste v nadaljevanju sezone pogosto opazili težave Meščanov pri branjenju prekinitev. Težave pa hitro prerastejo v prejete zadetke, prejeti zadetki v izgubljene točke, Liverpool pa (vsaj za zdaj in vsaj na angleških nogometnih zelenicah) ne kaže pravih znakov šibkosti …

“Pat in mat” premierligaških štoperskih dvojcev. Foto: Premier league

Rešitev? Vložki v iskanje medicinskih čudežev in čim hitrejša vrnitev Aymerica Laporta. Francoz je trenutno najpomembnejši člen Cityjeve igre, pa recite, kar hočete.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 1 Povprečje: 5]