OSTALE NOVICE

Zanimiva pot Davida Moyesa

Škotski strateg je danes uradno nasledil Slavena Bilića na klopi West Hama. To bo že njegov četrti klub v Premier League. Kar 11 let je presedel na klopi Evertona, nato pa je sledila odisejada pri Manchester Unitedu, ki se Moyesu ni iztekla po pričakovanjih.


David Moyes je epizodo na klopi Uniteda zaključil s 53% zmag. Njegov naslednik Louis Van Gaal ima za odstotek slabšo uspešnost. Vir slike: Sky Sports
David Moyes je epizodo na klopi Uniteda zaključil s 53% zmag. Njegov naslednik Louis Van Gaal ima za odstotek slabšo uspešnost. Vir slike: Sky Sports

Pisal se je 9. 5. 2013, ko so rdeči vragi uradno naznanili, da bo 27-letno vladavino Sir Alexa Fergusona na klopi kluba z Old Trafforda nasledil še en Škot, in sicer David Moyes, ki je podpisal dolgoročno pogodbo vse do leta 2019. V tem času pa se je zgodilo marsikaj …

Seveda so bila pričakovanja pred novo sezono velika, a kaj kmalu po tem, ko je prvega julija tudi uradno sedel na vroči stolček, je postalo jasno, da se Moyes v novi službi nikakor ne znajde. Sledilo je klavrno obdobje rezultatskih nihanj in 22. 4. 2014 je nekdanji igralec Celtica dobil odpoved.

Kljub temu Moyes vseeno ni izgubil trenerskega ugleda, tako je čez dobre pol leta novo priložnost dočakal na klopi španskega prvoligaša Reala Sociedada. Tudi tam se nikakor ni znašel, vseeno pa je doživel en vrhunec, in sicer minimalno zmago z 1:0 nad slovito Barcelono. Moyes je na klopi kluba iz San Sebastiana preživel vsega 364 dni, nakar je tudi tam dobil odpoved.

Sledil je povratek v Premier League, 23. 6. 2016 ga je uradno predstavil Sunderland. Črne mačke so celotno sezono nizale sila blede predstave, Moyes pa je vseeno poskrbel za pozornost otoške javnosti, a na zelo neposrečen način.

Lani je Sunderland zbral vega 24 točk in za varnimi mesti zaostal za velikih 16 točk! Vir slike: Sky Sports
Lani je Sunderland zbral vsega 24 točk in za varnimi mesti zaostal za velikih 16 točk! Vir slike: Sky Sports

Po remiju brez zadetkov z Burnleyjem je novinarki BBC-ja Vicki Sparks potihoma dejal, da je bila proti koncu intervjuja poredna in bi jo zato lahko udaril, ne glede na to, da je ženska. Moyes se je verjetno šalil, saj se je pri tem nasmehnila tudi Vicki, a so medijske hiše ta spodrsljaj pograbile z obema rokama in nastal je pravi mali škandal.

Sledil je slab zaključek sezone, ki je poskrbel, da je Sunderland prvič po desetih letih izpadel iz Premier League. Moyes je kljub temu dejal, da želi nadaljevati na svojem mestu, a nato že čez nekaj tednov dal odpoved.

Danes, 7. 11. 2017, si je Škot, kot smo že omenili, našel še četrto trenersko službo v dobrih štirih letih. Naloga, ki ga čaka, pa bo znova vse prej kot enostavna. Najti mora način, da kopico talentov, ki jih West Ham zagotovo premore, poveže v zaključeno celoto in klub dvigne iz cone izpada na mesta, v skladu s finančimi zmožnostmi in ambicijami kluba iz vzhodnega Londona.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]
JB