FOKUS OSTALI KLUBI

Zgodba tedna: Božičkova zgodba

“Kaj si želite kot darilo ob Božiču?” Če bi to vprašanje ob lanskoletnih božičnih praznikih zastavili najzvestejšim navijačem Norwich Cityja, bi vam brez pomisleka odgovorili – uvrstitev našega kluba v Premier ligo. In Božiček je poskrbel, da se je to po koncu sezone 2018 /2019 zares zgodilo. In to dobesedno, z lastnimi nogami … Danes Božiček polni mreže velikanov, kot sta Chelsea in Liverpool.


7. december 2008. Stadion Santiago Bernabeu v Madridu. Sevilla na enem najtežjih gostovanj sezone doseže veliko zmago s 3:4. Uspeh moštva iz Andaluzije prvič kot del kadra doživlja 18-letni Teemu Pukki, čudežni deček finskega nogometa, ki je pred sezono k Sevilli prišel iz domačega KTP-ja. Nekaj krogov za tem Pukki debitira za španskega velikana, a ob siloviti konkurenci pri Sevilli, kjer v se za mesta v konici napada borijo Frederic Kanoute, Luiz Fabiano, Javier Chevanton in Arouna Kone, za mladeniča ni pravega prostora v ekipi. Z vsega enim nastopom za španski klub Pukki po sezoni 2009/2010 “spakira” svoje stvari in se vrne v domovino.

Slika je nastala ob edinem nastopu Teema Pukkija za prvo ekipo Seville … vir: Twitter

Domače okolje je še vedno mlademu Pukkiju odlično delo. V sezoni 2011 je za najmočnejši finski klub HJK Helsinki na 18 tekmah v prvenstvu dosegel 11 golov in 9 asistenc, osvojil je finsko državno krono in logično, sledile so kvalifikacije za nastop v Ligi prvakov 2011/2012. V drugem krogu je žreb finskemu prvaku namenil Schalke iz Gelsenkirchna. Finski navijači so uživali v mislih, da bodo na domači tekmi Helsinkov uživali v mojstrovinah Klasa Jana Hunterlaarja in Raula, a verjetno so bili še bolj zadovoljni, ko je namesto omenjenih zvezdnikov blestel Teemu Pukki in ekipi z dvema zadetkoma prinesel zmago z 2:0. Pukki je zadel tudi v Gelsenkirchnu, a v Nemčiji so Helsinki doživeli hud poraz, Schalke je slavil s 6:1 in se uvrstil v nadaljnje tekmovanje. Pukki se je z ekipo vrnil na Finsko, a se je v Gelsenkirchen zelo kmalu vrnil. 6 dni po tekmi je Finec podpisal triletno pogodbo s Schalkejem.

V svojem času pri Helsinkih je Pukki poskrbel za eno največjih evropskih zmag v zgodovini kluba. Photo: Jussi Eskola

Začetki v Bundesligi so bili spodbudni. 6. novembra je Pukki debitiral v začetni enajsterici Schalkeja in takoj zabil dva zadetka. Nadaljevanje ni bilo enostavno. Predstave Pukkija so bledele in ob konkurenci Raula in Huntelaarja je vse več tekem presedel na klopi. Tudi v naslednji sezoni se njegov status ni bistveno spremenil in znova je napočil čas za selitev. Tokrat se Pukki ni vrnil v domovino, pač pa je za naslednjo destinacijo izbral škotskega velikana Celtic iz Glasgowa. Prestop se je izkazal za čisto polomijo. Vsi se zavedamo, kako zelo v zadnjih sezonah Celitc izstopa v škotski ligi in da napadalci moštva iz Glasgowa mreže nasprotnikov tresejo kot za šalo. Finec jih je v 26 nastopih zmogel le sedem in tudi sam je priznal, da škotska liga zaradi dejstva, da v njej do izraza najbolj prihaja fizična moč, ni pravo okolje za nizkoraslega napadalca. Že videna zgodba, Pukki je svoje stvari znova zložil v kovček in se odpravil tja, kjer se je počutil najbolje – v Skandinavijo. Tokratna Pukkijeva destinacija pa ni bila Finska, ampak Danska oziroma bolje rečeno tamkajšnji prvoligaš Brondby. Na danskem je Pukki igral … recimo solidno, nič posebnega. Štiri sezone, 130 nastopov, 55 golov in en danski pokal je Finčev izkupiček pri Brondbyju. Po štirih letih Pukki ni našel skupnega jezika s klubom za nadaljevanje kariere na Danskem, njegove predstave pa tudi niso bile takšne, da bi se zanj resno ogrel kakšen klub iz vsaj srednjega evropskega nogometnega razreda. 

Škotska se je izkazala kot absolutno neprimerna destinacija za finskega napadalca. foto: HIC

Pukki se je znašel na velikem razpotju kariere. Pri 28 letih ni bil več najmlajši in za njim so bile bolj ali manj same neuspešne resne evropske nogometne zgodbe. Kako naprej? Pukki je razmišljal o tem, da bi se v sezoni 2018/2019 vrnil v domovino. A prišel je klic Daniela Farkeja, angleški drugoligaš Norwich je nujno potreboval novega napadalca in po mnenju nemškega stratega je bil Pukki profil, ki je popolnoma ustrezal nogometni filozofiji, ki so jo zagovarjali Kanarčki. Huh, verjetno niti Farke takrat ni vedel, kako zelo prav je imel! Lanska Pukkijeva sezona je bila sanjska. 29 zadetkov v Championshipu, naziv najboljšega strelca, najboljšega nogometaša in naslov prvakov v drugi angleški ligi. In Pukki se je kar naenkrat znašel tam, kjer verjetno pred letom, dvema niti sanjal ni, da bo pristal. V Premier ligi. In tu se njegovo rešetanje mrež ni ustavilo. Hiter, nizkorasel napadalec, ki vedno znova čaka na meji nedovoljenega položaja in išče pot za hrbte branilcev, lovi globino, če želite, se je izkazal kot nočna mora branilcev Premier lige. Najprej je zabil Liverpoolu, nato pa je s hatrickom potopil Newcastle in dodal še zadetek proti Chelseaju. 5 golov na treh tekmah. Impresivno? Ne le to, celo zgodovinsko. Le še Pavel Pogrebnyak je leta 2012 za Fulham dosegel 5 zadetkov na svojih prvih treh tekmah v Premier ligi. In ne pozabimo, Pukki je v teh treh tekmah igral proti Liverpoolu in Chelseaju! Kje so meje Pukkijeve “zabave” v Premier ligi? Kdo ve. V formi, v kakršni je trenutno, bo Božiček (Pukki v finščini pomeni Božiček) verjetno navijačem Norwicha prinesel še kar precej čudovitih daril.

Dame in gospodje, najbolj vroči napadalec Premier lige ta hip. virFOTO: SkySports
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 6 Povprečje: 5]