MANCHESTER UNITED

Najboljši voznik avtobusa na svetu

Že vrsto let spada med najboljše vratarje na svetu. Saj vsi dobro vemo, kako težko je določiti, kdo izmed elitne skupine je tisti najboljši. To je bržkone stvar subjektivne presoje, ampak vsaj po minulem koncu tedna je ime David de Gea trenutno najbolj bleščeče ime v svetu nogometnih čuvajev mreže.


vir: Live.Sport.News
vir: Live.Sport.News

Sobotni večer je v Premier ligi znova ponudil pravi nogometni spektakel. Če smo pred srečanjem ekip, ki jih vodita Jose Mourinho in Arsene Wenger, po tihem pričakovali taktični spopad velikanov, ki ga bo (če sploh) odločil en sam zadetek, smo že po desetih minutah srečanja nevtralni gledalci z veseljem ugotovili, da je bil naš “strah” popolnoma odveč. United je z dvema hitrima zadetkoma popolnoma premešal karte pred nadaljevanjem dvoboja, od takrat naprej pa je blestel bolj ali manj le še en nogometaš na terenu – David de Gea. Je tudi vam ob gledanju tekme pogosto rojilo po glavi vprašanje, kako za vraga Arsenal iz te priložnosti ni uspel doseči zadetka? Topničarji so včeraj odigrali sijajno tekmo, prikazali atraktiven nogomet, si pripravili kopico zares zares zrelih priložnosti in kar 15-krat ustrelili v okvir nasprotnikovih vrat. Enkrat so bili uspešni, rekordnih 14-krat pa se je izkazal Španec med vratnicama vragov, ki je še bolj utrdil svoj kultni status med navijači angleškega velikana. Tisti (nad)obrambi v 56. minuti? Vratarska poezija in vsekakor vrhunec sezone za tiste, ki se navdušujete nad izjemnimi potezami čuvajev mreže.

To, da je po vodstvu z 2:0 Mourinho pred svojimi vrati znova “parkiral” svoj tako opevani / kritizirani / občudovani / dolgočasni (poljubno izberite pravi pridevnik) avtobus, seveda ni nikakršno presenečenje. Portugalski strateg se nogometne igre loteva na izrazito pragmatičen način, v katerem cilj absolutno opravičuje sredstva. Prekaljeni trenerski maček se še kako dobro zaveda, da v prvenstvu vsaka tekma lahko prinese maksimalno tri točke, pa naj bo to derbi z velikim rivalom ali pa obračun s Swansejem ali Brightnom, in da se nobena lovorika ne deli decembra, je pa to mesec, v katerem se običajno zelo trdno zarišejo nekatere smeri, po katerih bo krenilo nadaljevanje nogometne sezone na Otoku. Kakršnokoli mnenje že imate o teh metodah Joseja Mourinha, v svoji karieri je nedvomno dokazal, da prinašajo rezultate, ti pa ob koncu sezone pomenijo lovorike, s katerimi je Portugalec dodobra napolnil police klubov, ki jih je vodil v svoji karieri.

vir: The Short Fuse
vir: The Short Fuse

Včerajšnji avtobus Mourinha pa je imel veliko napako – razpadal je na prafaktorje. United ima na poziciji osrednjih branilcev precejšnje zdravstvene težave, manjkala sta letošnja stebra obrambe Phil Jones in Eric Bailly, njuno mesto pa sta skušala zapolniti Victor Lindelöf in Marcos Rojo. Nikakor ne moremo reči, da je slednjima to prav dobro uspevalo, razigrani Arsenal je obrambo rdečih vragov kljub zgoščeni postavitvi prebijal kot za šalo, a vedno znova so se ti napadi končali s kakšno izjemno potezo Davida de Gee, ki je včeraj sijajno vozil Mourinhovo obrambno vozilo in je dodobra razpadli avtobus, ki je puščal na vseh koncih in krajih, uspešno pripeljal do cilja.

“Danes sem videl predstavo najboljšega vratarja na svetu,” je po tekmi svojemu vratarju dejal trener Manchester Uniteda. Čeprav so njegove izjave pogosto provokativne / čudne / absurdne / zabavne (znova vam prepuščamo izbiro), se s tole pravzaprav moramo strinjati …

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]